Váralja

A barátságos zsákfalu a Keleti-Mecsek egyik festői völgyében terül el. A település észak felől nyitott, dél felől a Kelet-Mecsek hegyei magasodnak a falu fölé. A gyönyörű fekvésű falu megközelíthető autóúton Bonyhádról (11 km), Pécs felől Szászváron át (50 km), illetve a Dombóvár-Bátaszék vasútvonalon. A váraljai Bányamúzeumban bepillantást nyerhetünk a környék feketekőszén-bányászatának titkaiba. Érdemes megnézni az evangélikus és református templomot, valamint a Népművészeti Házat is ahol a helyiek gazdag népviseleti hagyományai és kézműves munkái tekinthetők meg. Felfedezhetjük a Várfő-hegyen egykor álló vár maradványait, ahonnan a település neve származik. Az egykori várnak napjainkban csak nyomai láthatók ugyan, de a kilátás kedvéért érdemes megmászni a hegyet. 

Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet

A falu szélén 1100 hektáros védett természetvédelmi terület helyezkedik el, az innen induló túraútvonalak a Keleti-Mecsek talán legszebb erdeiben kígyóznak. A gyalogos túrázáson kivűl a környéken lehetőség van kerékpározni, vagy horgászni a meseszép Váraljai Parkerdő tavacskáiban. A váraljai tófüzért a hűvös, patakos völgy vize táplálja. A tavak környéke kellemes piknik és pihenőhely. Három horgásztava a horgászat kedvelőit várja. A kirándulni vágyóknak zúgók, vízesések, meseszép völgyekben megbúvó kis falvak, pompás panorámájú kilátók, valamint egy erdős hegyoldalban álló erősség várja a Kelet-Mecsek felfedezőit. A Kelet-Mecseki Tájvédelmi Körzet egyik leghíresebb völgye, az Óbányai-völgy, mely közel 3 km-es hosszúságú.

Az erdővel fedett bércek között, a „magyar Svájcnak” is nevezett területen bújik meg a kicsiny falucska, Óbánya. Az Árpád-kori eredetű település német ajkú lakói a 18. században érkeztek a területre, ősi foglalkozásukat Óbánya német neve mutatja meg (Altglashütte, azaz a „régi üveghuta”). Óbányat elhagyva nyugat felé haladva pár perces séta tavolsagra pisztrángos tavakhoz érünk, amelyek után a völgy összeszűkül. Az egyik leglátványosabb képződmény a Csepegő-szikla, de a völgy felső harmadában, nem messze Kisújbányától található a Ferde-vízesés is.

A környék

Váralja a Dél-Dunántúl közepén fekszik, ahonnan könnyen, fél óra autózással, elérhetők a térség legkedveltebb kiránduló célpontjai: Pécs kulturális és történelmi emlékhelyeivel; Szekszárd a vörösbor városa, a gemenci vadrezervátummal; Dombóvár-Gunaras és Sikonda gyógyfürdői. Nagyobb kirándulással Villány, a legkiválóbb borok városa, vagy Harkány a felújított európai hírű gyógyfürdőjével is izgalmas programot jelent. Bonyhád, a Völgység fővárosa, mely 10 perc autózással elérhető, több múzeumot, vásárlási lehetőséget kínál. A nyári szezonban a bonyhádi Termálfürdő kitűnő kikapcsolódást nyújt. A strandolók többféle medence közül is választhatnak.

Facebook